Varför gillar vi Stargate?

Stargate är definitivt ingen nyhet! De flesta av oss har redan för många år sedan kunnat få en glimt av serien medan vi knappat oss fram bland TV-kanalerna, och många av oss stannade kvar för att titta lite när det var reklam på andra kanaler. Men vad är det egentligen som fångat vårt intresse för en sådan till synes ”orealistisk” serie? Oftast brukar vi ju föredra filmer och serier där vi kan identifiera oss med någon av huvudpersonerna. Men det är nog få som identifierar sig med den tyste Teal’c, så varför fortsätter vi titta på serien år efter år?

Nyfikenhet

Trots dagens relativt ytliga samhälle söker många av oss efter en högre mening i tillvaron än att följa årets hetaste sminktrend och köpa den nyaste Gucci-väskan. Visst, det är inget fel med att bry sig om lite ytligare saker också, men de räcker sällan för att vi ska känna oss riktigt nöjda med våra liv. Tanken på att utomjordiskt liv kan existera på andra planeter öppnar naturligtvis upp en helt ny syn på verkligheten, som plötsligt känns betydligt djupare. När vi tänker på att det faktiskt kan finnas liv i andra världar känns det inte lika viktigt att köpa den senaste iPhonen med hjälp av kampanjjakt.se. De materiella tillgångarna blir plötsligt av mindre betydelse.

Spänning

Trots att många tänker att en del av seriens aspekter inte känns riktigt logiska eller realistiska, så är de trots allt spännande. Att utomjordingar från andra galaxer pratar engelska känns kanske inte helt verkligt, men att följa gamle O’Neill och hans gäng på äventyr gör trots allt att vi blir nyfikna på vad de upptäcker. Vi kanske, mer eller mindre medvetet, tänker att temat som utspelar sig i serien faktiskt skulle kunna vara verklighet om några hundra år.

Vardagen känns enformig

Många av oss Stargate-fans bor i Europa, USA eller andra länder där levnadsstandarden är hög- i moderna samhällen, helt enkelt. Även om detta medför många positiva aspekter, så upplever vi också att ”magin” försvunnit från vår vardag. Allt är väldigt logiskt, tekniskt och realistiskt. Vi ser heller inga krig, ingen större fattigdom eller andra katastrofer runt omkring oss, vilket kan göra att vi upplever vardagen som enformig eller rentav tråkig. En del kan uppleva att livet bara handlar om att gå till jobbet, äta, sova o.s.v., och kanske är det därför vi söker oss till en mer spännande, magisk värld.