All basfakta du behöver veta om Stargate SG1

Har du inte tidigare hört talats om Stargate SG1? I så fall har du kommit helt rätt, i denna text kommer du hitta all basfakta du behöver för att kunna sätta dig in i allt som rör Stargate SG1.

Staregate SG1 är en tv-serie

Det första du behöver ha koll på är förstås vad Stargate SG1 är. Detta är alltså en tv-serie som sändes under 10 års tid, 1997-2007. Serien är en blandning mellan amerikansk och kanadensisk och faller under genren science fiction, vilket på svenska betyder framtidsskildring. Under de 10 år som serien sändes visades hela 241 avsnitt á 42 minuter per styck under 10 säsonger. Den som bestämt sig för att följa hels serien behövde ha koll på vilket Elbolag som var billigast eftersom att det innebar många timmar tv-tittande. Serien bygger på en teori om astronauter. Serien kom som en uppföljning på filmen Stargate från 1994.

Serien har ett eget språk

Den som försökte hoppa in i serien, och som inte hade följt den från början, fick det ganska svårt. Det är nämligen så att serien innehåller ett delvis eget språk, eller åtminstone egna uttryck och ord som bara den trogne följaren kunde förstå. Orden som var unika för serien kunde bland annat vara namn på olika portar eller djur som inte finns i verkligheten. Som om detta inte vore nog så fanns det även speciella och unika namn för olika folkslag i serien, även dessa kunde vara svåra att förstå sig på för den som inte följt serien från avsnitt ett. Man skulle sammanfattningsvis kunna säga att varken säsonger eller avsnitt var fristående, för den som önskade följa serien gällde det att hänga med från första avsnitt.

Därför blev serien så populär

Vad som gjorde just denna serie så populär går att spekulera i. Dock tror man att den var ganska så unik i sitt slag då den sändes. Det blev dessutom som ett gemensamt, nästan hemlighetsfullt, intresse för de som kollade på den. De som var riktiga anhängare kunde i lunchrummen diskutera serien med dess egna hemliga språk och unika fraser och ord. Att den dessutom var under genren science fiction var också något som kan ha gjort att den fick det genomslag som den faktiskt fick. Science fiction var förvisso inte helt nytt, men var inte heller vanligtvis den genre som tv-serier brukade beröra, vilket också kan ha lett till den stora uppmärksamheten som serien fick .

Serien har slagit rekord

Serien Stargate SG1 är en av få serier som fått en plats i Guinness rekordbok under den tiden. Rekordet serien har är i kategorin ”Serier som har visats längst på tv”. Som tidigare nämnts sändes alltså denna serie från 1997 till 2017, det vill säga i hela 10 år. Utöver detta är det också den serie inom genren science fiction som visats mest på nordamerikanska tv-kanaler genom tiderna.