Vad hände med skådespelarna i Stargate?

Stargate SG-1 är en science-fiction-serie för TV som sändes mellan 1997 och 2007. Serien skapades av Jonathan Glassner och Brad Wright och bygger på långfilmen Stargate som kom 1994. Här får du följa en grupp utvalda att färdas genom en stjärnport till främmande platser i universum. Målet är att utforska och kartlägga planeterna de hittar samt att hitta allierade i kampen mot Goa’uld. Gruppen består av amerikanska militärer och en jaffa vid namn Teal’c. Serien, precis som filmen, fick en stor skara trogna följare och har knoppat av sig via serierna Stargate Universe och Stargate Atlantis.

Vad hände med skådespelarna efter Stargate?

Richard Dean Andersson hade en huvudroll i Stargate som överste Jack O’Niel. Han lämnade serien 2005 men kom att stanna kvar i Stargates universum ytterligare en tid. 2008 hade han en roll i filmen Stargate:Contiuum och 2009 spelade han åter överste Jack i filmen Stargate SG-1: Children of the gods. Hans rollfigur dök också upp i flera avsnitt av Stargate Universe och han gav liv åt sin rollfigur genom att göra rösten till honom i spelet Stargate SG-1: Unleashed. Christopher Judge, som spelade Teal’c, har mestadels pysslat med mindre roller i diverse filmer och serier sedan 2007. Även han har hunnit med att röstskådespela i inte mindre än tre spel.

Den älskade major Amanda Carter

Major Amanda Carter var en mycket populär karaktär i serien. Rollen spelades av Amanda Tapping som repriserade sin roll i såväl Stargate Atlantis som SGU Stargate Universe. Även hon röstskådespelade åt sin karaktär i spelet Stargate SG-1: Unleashed. Under 2008 spelade hon huvudrollen i serien ”Sanctuary” vilket vart ett projekt hon länge hade närt. Efter det har hon haft små roller i en rad serier så som Supernatural, Package Deal och Killjoys. Hon har även hunnit med ett par roller i filmer, såväl för tv som för bio. Utanför skådespelarjobbet har hon setts stödja ett flertal välgörenhetsorganisationer och har startat en egen, ”Sanctuary for kids”, med syfte att hjälpa barn i kris.