Folkslagen i Stargate SG-1

Sci-Fi och Fantasy har kanske aldrig varit så pass stora som de är idag. Från att ha varit en mindre genre, följt av begränsade skaror fans har den idag utvecklats till en omistlig del av popkulturen. En sådan succé är sci-fi TV-serien Stargate SG-1, som mellan 1997 och 2007 fångade sci-fi älskare över hela världen. Serien är baserad på filmen Stargate från 1994 och handlar om fyra soldater (som tillhör enhet SG-1 i en specialenhet inom den amerikanska armén) som har i uppgift att gå igenom en rund portal som tar dem till främmande planeter långt från jorden. En intressant aspekt av Stargate SG-1 är de många folkslagen SG-1 möter i sina resor. Ett vanligt tema är att de olika mytologier man finner på jorden egentligen har sitt ursprung på andra planeter. Således träffar SG-1 på asatroende utomjordingar och egyptiska gudar (vilka inte är gudar utan bara väldigt mäktiga utomjordingar).

Stargate SG-1:s universum

Stargate är ett unikt universum på många vis, men den visar på många genre-typiska egenskaper. För det första, efter den stora succén SG-1 har ett antal andra Stargate produktioner dykt upp; ’Stargate Atlantis’, ’Stargate Universe’, den animerade ’Stargate Infinity’, samt långfilmerna ’Stargate: The Ark of Truth’ och ’Stargate: Continuum’. Att bygga på ett ”universum” är vanligt i sci-fi; ett bra exempel är Star Trek som sedan 1960-talet har släppt ett flertal serier och filmer. Sci-Fi genren har funnits länge, men de senaste årtiondena har den i större och större utsträckning tagit sig till den allmänna publiken genom filmduken. Det bästa beviset på hur stor denna genrer är idag är de otaliga sci-fi mässorna som hålla över världen. I dessa får hårdbitna fans chansen att träffa skådespelarna som personifierade deras idoler. Sci-FI World i Malmö är ett bra exempel på en sådan mässa. Där kommer fansen att i mars få chansen att träffa Billy Boyd (Pippin i Sagan om Ringen), och Hannah Spearritt (Abby Maitland från Primeval) bland många andra. Ett måste för den inbitne!

Varför science fiction?

Varför har sci-fi och fantasy blivit så stort idag? Det har nog inte lite att göra med den teknologiska utvecklinge på filmduken vilken har gjort det möjligt att producera sci-fi filmer av mycket mer övertygande kvalitet. Sci-fi genrer handlar om framtiden; om hur teknologin är på väg att skapa nya världar och ta oss till platser vi inte kan tänka oss idag. I dagens samhälle, där teknologisk innovation tillhör vardagen verkar sci-fi kanske mer och mer verkligt för varje dag. En modern smartphone skulle nog för skådespelarna i Star Trek i slutet på 1960-talet verka vara lika framtida som rekvisitan till serien. Sci-fi filmernas framgång kanske kan förklaras av detta faktum; att vi aldrig har trott så mycket på teknologins förmåga att förändra oss som idag. Och sci-fi har aldrig erbjudit så många olika sätt att fylla detta behöv. Du kan hitta andra former av sci-fi på warhammer.nu till exempel. Så utforska sci-fi världen!