Stargates skapare

Stargate blev snabbt en film som gick in i filmvärldens historieböcker. Denna spännande science fiction film från 1994 tog tittaren med till en helt ny värld i ett helt nytt universum, vilken blev starten på en lång rad av olika spinoff som snabbt fått kultstatus. Mannen bakom filmen heter Roland Emmerichs och var redan filmen en känd regissör och har sedan dess fått göra en stor rad av olika storfilmer. Roland Emmerichs senaste film som blev en riktigt stor succé är Independence Day: Återkomsten, vilken är en uppföljare på ytterligare en kultklassiker som han står bakom.

Filmerna som ledde upp till Stargate

Space Gate into other world 3d raw render

Roland Emmerich hade gjort ett antal filmer innan han slog igenom stort med Stargate, som alla höll en hög nivå men aldrig nådde samma status som Stargate fick. Den första filmen han gjorde på engelska och som släpptes utanför Tyskland där han annars var verksam heter Joey. Denna skräckfilmen handlar om en pojke vars far dör, där han tror sig prata med sin far genom en leksakstelefon, men det är egentligen en form av demon som vill göra livet svårt för Joey. Det märks att det inte är en webbyrå som skapar nya galaxer som ligger bakom denna kalkonfilmen. Den mesta kända filmen som Roland Emmerich både regisserade och skrev är Universal Soldier. Denna actionröjare från 1992 hade både Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren i de stora huvudrollerna. Filmen handlar om två elitsoldater som blir återupplivande in i ett nytt specialprogram där man skapar supersoldater som nästan är helt osårbara.

Filmerna han skapade efter Stargate

Efter Stargate blev den stora succén som filmen blev tog Roland Emmerich karriär verkligen fart. Nästa film han släppte blev Independence Day, som kom ut 1996. Även denna film visade sig bli en stor succé bland biotittarna och fick snabbt även den en hög kultstatus. 20 år efter den filmen hade haft premiär var det dags för uppföljaren som även den utspelade sig 20 år efter originalet. 1998 valde han sedan att göra den första västerländska versionen av Godzilla, ett monster som annars bara figurerat starkt i japansk film. Det blev väldigt blandade åsikter om vad publiken och kritiker tyckte om Godzilla, där främst dess slut var det som ifrågasattes mest. 2004 valde han sedan att ge sig på verklighetens science fiction genom att göra en film som kretsade kring den globala uppvärmningen. Filmen heter The Day After Tomorrow och handlar om att världen drabbas av extrema klimatförhållanden med stora översvämningar och en ny istid.