Stargatefilmen

Science fiction är något som alltid varit väldigt populärt inom filmvärlden och en av de största och mest tonsättande filmerna sedan 90-talet är Stargatefilmen. Filmen tar med tittaren genom galaxen i en utomjordisk portal till en främmande planet i en annan galax. Det äventyrliga temat, de storslagna vyerna, häftiga effekterna och stjärnspäckade rollistan med Kurt Russell och James Spader i spetsen gjorde filmen till en stor succé. Filmen lyckades vinna några priser på mindre filmgalor, men hos tittarna blev den snabbt en klassiker. Trots att den släpptes 1994 är det få filmer som kommit upp i samma klass sedan dess.

Space Gate into other world 3d raw render

Stargatefilmen ledde till många serier

Stargatefilmen hade en sådan stark frammarsch bland science fiction-fansen att det var mycket snack om att göra en uppföljare. Men i stället för att göra en renodlad tvåa till Stargate valde man att gå en annan väg som passade filmens uppbyggnad bättre; man gjorde en tv-serie. Genom att sätta Stargate i en tv-serie kunde man i stället fokusera på att utforska olika världar i universum som denna utomjordiska portal kunde leda till, något som inte skulle ha gått i en långfilm. Den första serien som kom gick under namnet Stargate SG-1 och hade Richard Dean Anderson i en av huvudrollerna. Denna serie blev väldigt populär och det kom hela 10 säsonger av den, perfekt att binge-titta i en kontinentalsäng. För att följa upp den succén valde man att göra ytterligare en spinoff vid namn Stargate Atlantis där man upptäcker den mytomspunna staden Atlantis i en annan galax. Samtidigt skapade man även tv-serien Stargate Universe som handlar om en grupp forskare som är fast på ett rymdskepp miljarder ljusår bort.

Geek-kulturen växer snabbt i Sverige

Stargate är ett av de stora namnen som brukar tas upp när man diskuterar science fiction som anses tillhöra den växande geek-kulturen. Detta koncept innefattar alla som tycker om att se, läsa, spela och göra saker som annars har ansetts vara väldigt nördigt, och kan ibland även kallas för fulkutur. För att nördar skulle kunna stolt visa upp sig började man i Spanien med Geek Pride Day den 25:e maj 2006. Detta spred sig sedan snabbt över världen och har sedan dess blivit en officiell dag för firande i många västerländska länder. Här i Göteborg firas nördarnas egna dag den 25:e maj varje år och har så gjorts sedan 2012. Man brukar främst fira den genom att ha en parad som bland annat rör sig ner över Avenyn där alla deltagarna får klä ut sig till någon karaktär från sina favoritalster. Samtidigt som detta sker är det många kaféer som låter människor spela brädspel och dylikt hos dem.