Stargate SG-1 – En framgångssaga

När de flesta hör namnet ”Stargate” så tänker de på serien Stargate SG-1 där hjältarna slåss mot fienden, Goa’uld. Men det inte så många vet är att denna enormt framgångsrika serie egentligen bygger vidare på en film som kort och gott hette ”Stargate”.

Starten

Filmen Stargate som startade det hela är en film som hade premiär i USA under slutet av 1994. En så kallad stjärnport, stargate, har hittats under en utgrävning i Giza och med hjälp av Dr. Daniel Jackson, en arkeolog, lyckas hemligheten låsas upp. Det visar sig att föremålet är en extremt avancerad teknologisk apparat som kan förflytta materia, och människor, till olika platser i universum via ett så kallat maskhål.

Utan att lämna några spoilers kan man sammanfatta filmen med att den lägger grunden för den framtida serien Stargate SG-1 som bygger vidare på den historia som Stargate har skapat.

SG-1

Stargate SG-1 inleds med att jorden blir attackerad via stjärnporten som de trodde var ur funktion och därför förvarades under en presenning i en militärbas. Det var en väldigt småskalig attack men den gjorde att den amerikanska militären genast började rusta ett team för att gå igenom porten.

Serien blev väldigt populär och i sann science fiction anda så visades teknologi som var långt mer avancerad än vad vi just då hade, allt ifrån rymdskepp till andra avancerade fordon. Även laddhybrider med dess teknologi skulle anses vara avancerat nog för att få vara med. Vissa av dessa, likt en laddhybrid, var långt mycket bättre för miljön och drevs av el eller någon annan typ av energikälla.

Stargate SG-1 blev så omtyckt att den stannade kvar i TV-rutorna i hela 10 säsonger med sammanlagt 214 avsnitt som alla varade i ca 42 minuter. Serien började sändas tre år efter det att filmen Stargate hade släppts, alltså år 1997, och fortsatte under sina 10 säsonger fram till och med år 2007.

Efterföljare

Efter säsong 8 visades serien parallellt med Stargate Atlantis, en spin-off som emellanåt hade vissa så kallade ”crossovers” där skådespelare från respektive serier gästspelade i den andra för att binda samman storyn.

Stargate Universe är en fristående serie som bygger på Stargate-konceptet men här är karaktärerna fast på ett rymdskepp som hoppar mellan olika parallella universum och de kämpar för att komma hem igen.

Två filmer bygger specifikt på SG-1. Dels var det ”The Ark of Truth” som avslutade den pågående storyn av SG-1, och dels var det Stargate Continuum som trotts att den var fristående ändå byggde på de karaktärer som fanns i SG-1 och The Ark of Truth.

Stargate Origins är en webbserie som utspelar sig kronologiskt sett i tiden mellan det att stjärnporten hittades i Giza 1928 och 1994 när filmen utspelar sig. Origins är det senaste tillskottet i Stargates universum.