Stargate SG-1, en riktig klassiker inom science fiction- genren

Stargate SG-1är en riktig långkörare på TV. Serien sändes i tio säsonger under åren 1997 till 2007. Totalt producerades och sändes det 214 episoder. Serien skapades ursprungligen som en uppföljare till filmen Stargate som hade premiär 1994 och som blev en massiv succé. Serien är en samproduktion mellan amerikanska och kanadensiska tv-aktörer och spelades till största delen in i och omkring Vancouver. Den har sänts i ett flertal omgångar över stora delar av världen.

Dragoncon fans

Serien hör till kategorin science fiction med inslag av mystik, tidsresor och militära uppdrag. Grundhistorien centreras kring den Stargate, stjärnport på svenska, som också är det som givit serien och filmen deras namn. Stjärnporten är den enda på jorden men det visar sig att det finns liknande portar på en rad andra planeter. Ett specialtränat team som kallas SG-1 skickas ut för att undersöka de andra planeterna som stjärnporten har kopplingar till.

Teamet består av militärer från USA:s flygvapen och de är en del av ett program där flera liknande team ger sig ut på uppdrag för att studera nya världar. Teamet leds av överste Jack O’Neill och till sin hjälp under uppdragen har han bland annat den vackra kapten Samantha Carter, vetenskapsmannen Daniel Jackson och Teal’c. Teal’c är en utomjording som ansluter sig till teamet från jorden på grund av orättvisor som hans folk begått mot hans familj innan serien tar sin början.

Under seriens gång möter teamet varelser från flera olika raser och planeter. Vissa är vänliga och utgör potentiella allierade till mänskligheten medan andra är fientliga och dessa blir också ganska omedelbart fiender och motståndare som SG-1 kämpar emot under sina uppdrag. Slutligen blir detta också ett av Stargate-teamens allra främst uppdrag – att förhindra att fientliga raser tar sig genom stjärnportarna och anfaller jorden. Det är först och främst de stammar som kallas Goa’ulderna, Replikatorerna och Ori som Jack O’ Neill och hans team skall försvara jorden från. Oftast lyckas de mycket bra men det är många strapatser och äventyr som teamet tvingas gå igenom för att försvara sin hemplanet.